Tuesday 31 August 2021

YERBA MATE TINGKATKAN DAYA TAHAN BADAN

 
Mate merupakan sejenis tumbuhan yang terdapat di benua Amerika Selatan yang mana daunnya digunakan sebagai bahan minuman teh semenjak duhulu oleh orang-orang tempatan sebelum dijadikan bahan minuman oleh orang Eropah. 

Pokok mate ini lebih dikenali secara komerial sebagai 'yerba mate'. Yerba mate mempunyai daun berwarna hijau. Ia merupakan bahagian penting yang digunakan sebagai 'teh'. 
 
Pada asalnya tumbuhan ini hanya tumbuh liar sahaja dan daun dikutip setiap 3-4 tahun sekali untuk diproses dijadikan teh secara tradisional. Keseluruhan dahan dan daun di potong dan dikeringkan. 
 
Daun mate yang telah kering ini akan dikumpulkan dan disimpan untuk beberapa lama bagi menghasilkan aroma yang dikehendaki.

Setelah kering daun ini akan dikisar secara manual dan digunakan sebagai bahan perasa seperti minuman teh oleh penduduk tempatan.

Kini industi minuman ini telah dimodenkan dengan menggunakan 'teknik infusion' bagi meningkatkan lagi kualiti produk tersebut. Kaedah yang digunakan ialah dengan mengukus daun mate dengan suhu panas dalam bekas khas.

Mate sedap diminum dengan air panas untuk mendapatkan rasa dan aroma yang optima. Minuman ini juga boleh diminum dengan ais jika berminat tetapi rasa pahit yang ada tetap ada. 

Terdapat juga peminat yang mencampurkan dengan beberapa perisa lain seperti perasa 'papermints' bagi menambahkan kelazatan minuman ini. 

Yerba mate ini mengandungi antioksidan yang tinggi dan mampu menurukan paras kolesterol dalam darah. Kesan terhadap serangan penyakit jantung juga didapati berkesan kerana pengambilan minuman ini.

Kebaikan Taragui Yerba Mate:
- Melegakan panas badan.
- Mempercepatkan pemulihan dari keletihan.
- Membekalkan tenaga.
- Membantu pencernaan makanan.
- Meningkatkan daya ingatan dan tumpuan.
- Membantu mengatasi tekanan darah tinggi.
- Membantu untuk memulihkan kencing manis.
- Atasi kegemukan.
- Meningkatkan daya tahan badan. 

Dapatkan yerba mate secara dalam talian.
Mudah cepat murah.
Klik pautan di bawah

No comments:

Post a Comment