Menu laici kang semakin menjadi pilihan.
Biasanya penggemar laici kang akan menikmatinya di restoran atau kedai makan.
Sebenarnya tidak susah hendak sediakan laici kang.
Apa yang penting mesti ada
bahan untuk membuatnya. Bahan membuat laici kang tidak semestinya 'lengkap'. Apa
yang penting ialah ada beberapa bahan yang biasa terdapat di dalam menu
hidangan laici kang.
Sekejap! Bagaiamana ejaan sebenar? Laici kang, lin chee kang, laicikang, cikang, cikong atau lai chi kang? Tidak kisah mana ejaan yang betul, asalkan ia difahami.
Bahan membuat laici kang boleh dibeli berasingan atau yang telah disediakan secara bercampur.
Sekejap! Bagaiamana ejaan sebenar? Laici kang, lin chee kang, laicikang, cikang, cikong atau lai chi kang? Tidak kisah mana ejaan yang betul, asalkan ia difahami.
Bahan membuat laici kang boleh dibeli berasingan atau yang telah disediakan secara bercampur.
Bahan-bahan:
- Biji Lotus.
- Longan kering.
- Kurma merah.
- Anggur kering.
- Gula batu.
- Biji selasih.
- Cendawan salji / kulat putih.
- Kembang semangkuk
- Buah kundur
Kebaikan atau faedah mengamalkan laici
kang:
- Mengatasi masalah badan panas.
- Membantu penghadaman.
- Menambah darah.
- Mengatasi masalah insomnia.
- Meningkatkan kesihatan kulit.
Ciri-ciri lain:
- Bahan
pemakanan yang baik untuk kesihatan.
- 100% asli dengan bahan semulajadi
- Tiada tambahan pengawet atau pewarna buatan
Cara memasak:
- Bilas semua bahan-bahan atau sekadar menjirus
air.
- Masukkan bahan ke dalam periuk atau bekas
memasak.
- Tambah 1.5 hingga 2 liter air.
- Masukkan 2 - 3 daun pandan untuk aroma.
- Tambah gula mengikut tahap kemanisan yang
diperlukan.
- Tidak perlu tambah gula jika tidak suka manis atau untuk kesihatan.
- Tidak perlu tambah gula jika tidak suka manis atau untuk kesihatan.
- Panaskan sehingga mendidih sehingga 30
minit.
- Siap untuk dihidangkan ketika suam-suam
atau sejuk.
- Boleh ditambahkan ketulan ais.
- Boleh ditambahkan ketulan ais.
No comments:
Post a Comment