Apakah itu Spirulina? Spirulina adalah organisma yang ringkas dan bersel tunggal yang mendapat nama daripada perkataan Latin iaitu ‘helix’ atau ‘lingkaran’ kerana ciri fizikalnya seperti satu lingkaran.
Alga biru-hijau ini
diiktiraf secara global sebagai makanan semulajadi yang terunggul. Menurut kajian, spirulina memang
mendatangkan pelbagai khasiat untuk tubuh badan yang diiktiraf seluruh dunia.
Pengiktirafan terhadap spirulina:
- “Makanan paling ideal untuk manusia
sejagat.” (Persidangan Makanan Dunia Bangsa-bangsa Bersatu).
- “Makanan masa depan yang paling ideal dan
sempurna.” (Pertubuhan Pendidikan, Sains & Kebudayaan (UNESCO).
- “Pelengkap kesihatan terbaik manusia dalam
abad ke-21.” (Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).
- “Spirulina: Makanan untuk masa depan.” (Jabatan
Pertanian Amerika Syarikat (USDA).
- “Spirulina sebagai salah satu makanan utama
untuk kegunaan jangka panjang bagi misi angkasa lepas.” ( SPIRULINA –
Nature’s Superfood oleh Kelly Moorhead, Bob Capelli dan Gerald R. Cysewski, PhD)
- Protein: Ia dianggap sebagai sumber lengkap
bagi protein yang berkualiti tinggi dan sering dibandingkan dengan telur untuk
jumlah protein setiap gram.
- Vitamin B1: Juga dipanggil Thiamin, vitamin
ini diperlukan untuk penghadaman lemak dan protein. Ia sering diambil untuk
meningkatkan tenaga, kesihatan mata, fungsi otak dan meningkatkan fungsi saraf.
- Zat Besi: Spirulina adalah makanan
kegemaran untuk vegetarian dan vegans kerana ia merupakan salah satu sumber
tumbuhan terbaik untuk zat besi. Malah bagi mereka yang makan daging, ia
mempunyai bentuk besi yang sangat mudah diserap yang lembut bagi sistem
pencernaan.
- Kalsium: Mempunyai lebih daripada 26 kali
kalsium yang terdapat dalam susu.
Spirulina adalah sumber utama nutrien lain
termasuklah vitamin B-1 (tiamin), B-2 (riboflavin), B-3 (nikotinamida),
B-6 (pyridoxine), B-9 (asid folat), vitamin C, vitamin D, vitamin A dan vitamin
E.
Ia juga merupakan sumber kalium, kromium, magnesium, mangan, fosforus, selenium, sodium dan
zink. Spirulina mengandungi banyak pigmen yang
boleh memberi manfaat pada badan.
Kajian menunjukkan bahawa spirulina mungkin
sangat membantu dalam mengimbangi gula dalam darah, dan mungkin juga berkesan
sebagai ubat diabetes dalam beberapa keadaan.
Spirulina adalah antioksidan yang kuat. Antioksidan adalah
komponen yang melindungi sel-sel kita daripada berlaku kerosakan.
Membantu membuang logam berat dalam badan. Spirulina
boleh bergabung dengan logam berat di dalam badan dan membantu
menghilangkannya. Ia juga sangat tinggi dengan kandungan klorofil, yang
membantu menghilangkan toksin daripada darah dan meningkatkan sistem imun.
Ketahanan otot. Spirulina diketahui
meningkatkan pembakaran lemak semasa senaman. Kandungan antioksidan yang
tinggi menjadikannya bermanfaat dalam mengurangkan oksidasi yang selalunya
menyebabkan keletihan otot dan ketidakupayaan untuk membentuk otot dengan baik
Dapatkan spirulina secara dalam talian.
Mudah murah cepat.
Klik pautan di bawah.
No comments:
Post a Comment