Sesuai dengan namanya sambal daging, maka
bahan asasnya ialah daging lembu atau kerbau. Resipi membuat serondeng daging
memang berbeza mengikut citarasa masing-masing.
Bahan-bahan lain selain daging (mengikut
citarasa masing-masing):
- Kelapa parut
- Halia
- Biji ketumbar
- Bawang merah
- Jintan putih
- Udang kering
- Asam jawa
- Garam
- Halia
- Biji ketumbar
- Bawang merah
- Jintan putih
- Udang kering
- Asam jawa
- Garam
- Serbuk kari
- Cili kering
- Santan
- Gula
- Minyak masak
Cara penyediaan:
- Tumbuk bawang merah, bawang putih, biji ketumbar, jintan putih, halia, kelapa parut dan udang kering.
- Panaskan kuali, masukkan minyak.
Cara penyediaan:
- Tumbuk bawang merah, bawang putih, biji ketumbar, jintan putih, halia, kelapa parut dan udang kering.
- Panaskan kuali, masukkan minyak.
- Setelah minyak panas, masukkan
bahan-bahan yang telah ditumbuk hingga naik bau.
- Masukkan daging (telah disiat-siat kecil yang telah direbus) dan kacau rata.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Masak menggunakan api kecil sehingga kering.
- Masukkan jus asam jawa dan santan.
- Gaulkan sehingga kering dan hidangkan.
Perhatian:
- Masukkan daging (telah disiat-siat kecil yang telah direbus) dan kacau rata.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Masak menggunakan api kecil sehingga kering.
- Masukkan jus asam jawa dan santan.
- Gaulkan sehingga kering dan hidangkan.
Perhatian:
Mungkin anda ada cara memasak yang berbeza.
Apa yang penting daging itu kering dan sebati dengan ramuan yang dicampurkan
itu. Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment