Kerdas atau keredas (nama saintifiknya archidendron
bubalinum) merupakan sejenis buah dari pokok kerdas yang sering dijadikan
sebagai ulam serta dimakan bersama nasi.
Kerdas juga dipanggil genuak dalam dialek
Pulau Pinang. Pokok kerdas juga dipanggil geredas padi, giring antan dan
merambung bukit.
Apapun nama panggilan, buah
kerdas mengeluarkan bau yang agak kuat sama seperti ulam petai dan jering.
Pokok kerdas merupakan sejenis pokok berkayu, saka dan malar hijau.
Kulit kerdas agak keras
dan liat serta mempunyai saiz memanjang dan isi di dalamnya berulas-ulas. Ulas
isinya agak kecil di antara (10 mm-15 mm) dan ianya berkulit nipis sama seperti
kulit isi jering.
Warna isinya bergantung
kepada ketuaan buah ini jika sudah tua atau disimpan lama warnanya akan menjadi
kehitaman dan jika isinya masih muda atau baru dipetik ianya bewarna kuning
pucat (keputih-putihan).
Isi buah kerdas agak
lembut walau pun sudah tua dan matang. Selain dijadikan ulaman, buah kerdas
juga boleh dimasak sambal atau dibuat jeruk. Biarpun sambal kerdas ikan bilis
tidak sehebat sambal petai ikan bilis, ia tetap menyelerakan.
Selain buah kerdas, pucuk
daun pokok kerdas juga ada yang memakannya sebagai ulaman. Daun pokok kerdas
ini bertekstur nipis dan lembut daun mudanya pula bewarna ungu.
Buah kerdas dijadikan
sebagai ulam bagi menambah selera makan. Baunya agak kuat hingga melekat pada
bau nafas selepas memakan ulam ini.
Kerdas ini boleh bertahan lama jika
disimpan bersama kulitnya. Bagi penduduk luar bandar mereka sering mencari
pokok kerdas yang tumbuh meliar di dalam hutan.
Memakan buah kerdas juga
akan menyebabkan bau yang kurang menyenangkan pada mulut dan air kencing kita.
Buah
kerdas matang tidak boleh dimakan mentah terlalu banyak sekali gus kerana ia
mengandungi bahan kapur yang boleh menyekat saluran kencing dan akan
menyebabkan pemakannya sukar membuang air kecil.
Buah kerdas mengandungi
nilai herba yang boleh membersihkan buah pinggang, melawaskan kencing dan dapat
mengurangkan risiko penyakit kencing manis.
Ia juga dikaitkan dengan awet muda.
Yang pentingnya amalan memakan buah kerdas sebagai ulaman dengan nasi panas
menjadi pembuka selera semasa kita menghadapi hidangan.
Kerdas kaya vitamin A, vitamin B dan vitamin C selain daripada kandungan protein (3.5%), karbohiderat
(1.7%), lemak (0.3%) dan pelbagai zat galian seperti P, Fe, Ca dan sebagainya.
Buah kerdas juga
didapati mengandungi bahan koloid yang membantu dalam melawaskan sistem
perkumuhan terutama membantu dalam ransangan untuk kencing.
Terdapat dakwaan yang
menyatakan buah kerdas membantu meneuteralkan kandungan gula dalam darah dan
membantu dalam mengawal masalah darah tinggi.
No comments:
Post a Comment