Pulut
tergolong dalam kumpulan karbohidrat dan mempunyai indeks glisemik (IG)
yang sangat tinggi. Indeks glisemik merujuk kepada berapa cepat makanan
yang mengandungi karbohidrat akan meningkatkan paras gula dalam darah seseorang
selepas makan makanan tersebut.
Menurut
saintis di University of Sydney, makanan yang tinggi IG akan meningkatkan
penghasilan triptofan (sejenis asid amino) dan serotonin (sejenis
neurotransmitter). Kedua-dua komponen ini mendorong kepada rasa mengantuk.
Selain
itu, makanan yang mengandungi karbohidrat akan menghasilkan insulin apabila
dimakan. Insulin ini akan menyingkirkan semua asid amino – kecuali triptofan –
dari darah anda. Ini akan memudahkan triptofan untuk memasuki otak kerana tidak
perlu bersaing dengan asid amino yang lain.
Di
dalam otak, triptofan akan ditukarkan kepada niacin, iaitu sejenis vitamin
B essential untuk
menghasilkan serotonin. Serotonin pula diperlukan bagi menghasilkan melatonin,
iaitu hormon yang mengatur kitaran tidur/jaga anda.
Oleh
itu, dengan peningkatan triptofan daripada makanan yang dimakan, secara
tidak langsung akan membuat anda rasa mengantuk.
Pulut
merupakan bijirin daripada sumber karbohidrat yang tinggi indeks glisemik.
Makanan tinggi indeks glisemik akan meningkatkan penghasilan triptofan dan
serotonin, dan membuatkan anda rasa mengantuk.
No comments:
Post a Comment