Thursday, 24 October 2019

BRONOK SEDAP DIMAKAN MENTAH

Bronok atau nama saintifiknya acaudina molpadioides iaitu sejenis hidupan laut yang seakan-akan gamat. Bronok memiliki tekstur licin dan lembik seperti sotong. Isinya sangat kenyal dan agak masin.

Bronok mempunyai beberapa warna antaranya coklat kehitaman atau merah jambu.

Biasanya bronok ditemukan di kawasan berselut. Namun, pada masa tertentu ia juga ditemui di kawasan pantai berpasir ketika musim hujan dan angin kencang. 

Bronok biasanya dijadikan kerabu atau dimakan mentah. Bronok yang sudah dibersihkan akan diadun bersama sambal kelapa, cili, lengkuas dan kerisik. Resepi cara menyediakan hidangan bronok memang mudah dan ringkas.  

Cara atau menu lain yang berasaskan bronok ialah potong nipis-nipis, perah limau nipis dan digaul dengan cili. Masukkan garam sesedap rasa. Kemudian boleh terus dimakan tanpa perlu dimasak.

Bronok juga biasanya digunakan sebagai umpan memancing.

Pulau Langkawi di Kedah dan Pulau Parit Karimun di Johor antara lokasi yang terdapat banyak bronok. Resepi bronok Pulau Langkawi dikatakan menu wajib cuba kalau bertandang ke pulau bebas cukai itu. 

No comments:

Post a Comment