Putu halba jadi sebutan apabila masuk musim
hujan. Namun, tidak pula bermaksud ia tidak boleh disediakan pada masa lain.
Apa yang penting ada bahan dan keinginan untuk membuat putu halba.
Resipi
putu halba Kelantan:
Bahan asasnya ialah ubi kayu.
-
Kuantiti ubi kayu bergantung kepada banyak mana hendak hasilkan putu halba.
-
Ubi kayu yang telah dikopek kulit luarnya hendaklah diparut atau dimesin.
-
Ubi kayu yang telah diparut itu hendaklah diperah agar kering (lembab yang
gebu)
-
(untuk mudah, sekarang terdapat debu atau tepung ubi kayu dijual di pasaran)
-
Gaul ubi kayu yang diparut dengan halba secukup rasa.
-
Masukkan sedikit garam.
Peralatan
memasak. Bab ni memang sedikit rumit kerana kebanyakan orang tidak memiliki. Ia
lebih kepada kreativiti untuk menggunakan kelengkapan yang ada. Namun, bagi
mereka yang melakukan untuk berniaga, ada peralatan khas terdapat di pasaran.
Untuk
yang ingin mencuba di rumah, boleh menggunakan periuk biasa dan jaring atau
kukusan untuk diganti sebagai penutup.
Untuk
memasak
-
Tepung ubi kayu dimasuk ke dalam piring kecil (acuan)
-
Guna tutup teko basuh tangan pun boleh. Ada yang guna acuan kuih dan gelas.
Inilah dikatakan kreativiti.
-.Letakkan sedikit gula melaka (nise) yang telah dipotong
kecil. Boleh juga gunakan guna.
- Taburkan sedikit ubi kayu di atas nise supaya tertutup dan tekan sedikit
supaya mampat
- Letakkan kain kasa (maslin) di atas piring ubi. Kain lain pun boleh digunakan
seperti sapu tangan atau tuala kecil.
- Terbalikkan piring ke atasnya supaya putu tertinggal di atas kain.
- Angkat dan isikan ke dalam pengukus.(anda boleh lakukan apa peralatan atau cara yang sesuai, asalkan putu yang
hendak dimasakkan itu dapat diletakkan ke dalam atau di atas pengukus.
-
Putu halba masak apabila semua telah melekit mengikut bentuk - tentu anda kenal
yang masak dengan belum.
Putu
halba sedap dimakan ketika panas. Ia dicicah dengan kelapa parut. Kalau sudah
sejuk, maka kurang sedap dimakan sebab sudah liat sedikit dan aroma bau serta
rasanya berkurangan.
No comments:
Post a Comment