Rumput napier merupakan rumput paling sesuai untuk ditanam
bagi tujuan makanan haiwan ternakan. Rumbut napier mudah tubuh subur dan besar
yang menyediakan kuantiti banyak untuk setiap pokok. Sekali pandang dari jauh,
rumput napier seakan-akan pokok jagung. Fizikal yang tinggi dan besar mungkin
mengapa ia dipanggil rumput gajah.
Proses menanam rumput napier amat mudah. Dengan menggunakan
keratan batang, rumput napier terus ditanam di kawasan yang dipilih.
Tumbesaran mengambil masa yang singkat dan tidak memerlukan penjagaan.
Amat elok ditanam oleh penternak untuk menyediakan sumber
makanan kepada ternakan dan mengelak ternakan dibiarkan bebas merayau meragut
rumput. Rumput napier juga dapat mengurangkan kos penyediaan makan berupa dedak
ternakan yang biasa digunakan dalam penternakan secara kandang atau fidlot.
Kandungan zat pemakanan yang terdapat dalam rumput napier memenuhi
keperluan pemakanan untuk haiwan ternakan.
Rumput napier sesuai dimesin kecil sebelum diberikan kepada binatang
ternakan. Namun, rumput napier tanpa dimesin juga boleh terus diberikan kepada binatang
ternakan.
Selain ditanam oleh penternak, ada petani yang
mengkomersilkan penanaman rumput napier. Rumput napier ada beberapa varieti
yang sesuai dikomersilkan dan diproses menjadi produk makanan haiwan ternakan.
Petani menjadikan penanaman rumput napier untuk memaksimakan
penggunaan tanah kerana ia boleh ditanam di antara tanaman lain.
Selain mendapat hasil rumput, tanaman rumput sesuai digunakan
dalam usaha memelihara kestabilan tanah dengan cara mencegah daripada hakisan
teruk. Ini disebabkan rumpu jenis ini merupakan tumbuhan yang mampu tumbuh
dengan cepat sehingga dalam waktu singkat ia mampu meliputi tanah dengan kadar
rapat dan tebal.
Selain itu tumbuhan rumput yang ditanam menjadikan bahagian
atas daunnya mampu melindungi permukaan tanah dari percikan air hujan dan
melambatkan pengaliran air di permukaan. Selain itu pada bahagian bawah
tumbuhan atau akarnya boleh menguatkan struktur tanah dan membantu
melancarkan resapan air kedalam tanah.
No comments:
Post a Comment