Kuih akok sejenis
kuih tradisional popular di Kelantan. Biasanya dibuat berbentuk bujur, ikut
acuan buah bahulu. Akok rasanya manis bertelor. Cara pengandungan dan
pembakaran merupakan faktor yang menjadikan sesuatu kuih akok itu sedap. Pada
kebiasaannya akok nisan bewarna gelap, sementara akok daun pandan dan akok
kemboja bewarna hijau pucat.
Rahsia resepi
kuih akok adalah berkait rapat dengan proses penghasilan kuih akok yang
memerlukan penggunaan telur yang banyak. Kuih akok yang tawar atau tidak sedap
berpunca mempunyai banyak tepung.
Cara
pembakaran menggunakan sarang dipanaskan menggunakan sabut kelapa atau arang
juga mempengaruhi aroma rasa.
Akok biasanya dihasilkan bagi jualan harian disebabkan tidak tahan lama, kecuali disimpan di dalam peti sejuk.
Akok biasanya dihasilkan bagi jualan harian disebabkan tidak tahan lama, kecuali disimpan di dalam peti sejuk.
No comments:
Post a Comment