Friday, 30 December 2016

PUNCA KEJATUHAN KERAJAAN ISLAM

Kejatuhan kerajaan Islam perlu dijadikan pengajaran agar perkara sama tidak berlaku di negara kita. Penganut Islam di Malaysia perlu bersatu untuk terus berkuasa dan memerintah negara. Sudah banyak peristiwa memperlihatkan kekuatan penganut Islam di Malaysia nampak rapuh dalam perpaduan. 

Sekiranya masa dan tenaga lebih ditumpukan kepada usaha menyelesaikan perbalahan sesama sendiri, sudah tentu ruang untuk memperkasakan umat Islam agak terhad. 

Seluruh umat Islam perlu berhijrah memasuki dimensi lebih telus untuk membentuk masyarakat yang lebih berjaya dan kuat. 

Kelemahan umat Islam adalah kerana berpecah dan saling menjatuhkan sesama sendiri. Itu fakta dan tidak disangkal lagi. Siapa untung Melayu Islam berpecah? Perpecahan tidak membawa keuntungan di antara pihak yang terlibat. Yang untung ialah pihak lain. Jadi, mengapa ada yang suka berpecah?

Keadaan dan situasi yang semakin menjatuhkan maruah Melayu dan Islam jangan terus dibiarkan. Apabila seruan perpaduan dilaungkan, ada yang menolaknya dengan mentah-mentah dan melarang orang lain menerima cadangan perpaduan.

Mereka dakwa Islam bawa perpaduan. Mengaku untuk perjuangkan Islam. Mengaku parti Islam. Malangnya mereka melakukan perbuatan ditegah Islam. Mengaku untuk kebaikan Islam tetapi lari tinggalkan perjuangan.  

Mengapa ini terjadi kepada umat Islam? Tidakkah mereka menghayati ajaran Islam yang anjurkan perpaduan dan bermaaf-maafan? Mengapa mereka bertegang urat dan tidak mahu muhasabah diri?

Adakah perjuangan memperjuangan Islam selama ini hanya retorik dan untuk meraih sokongan? Atau apakah kerana ingin mendapat kuasa dan ganjaran kebendaan mereka sanggup melanggar perintah agama agar bersatu?

Mereka dakwa Islam ada jalan penyelesaian tetapi kenapa masih selesai. Itulah tanda mereka tidak ikut Islam. Mereka hanya berlagak sebagai memperjuangan Islam tetapi tidak ikut Islam. Mereka main-main suruhan agama.

Asas pergaduhan adalah ego yg tidak sudah-sudah. Apa tah lagi dua- dua pihak ada ego. Kalau nak menang turunkan ego. Kalau tidak yang menang dan kalah masuk neraka. Sama-sama rugi dan hancur.

Mereka ghairah  dan kuat tidak bertempat. Tidak ambil kira hubungan yang wujud selama ini. Kawan sudah jadi musuh.

Asas perpecahan ialah tolak takdir Allah. Tidak menerima ketentuan ditetapkan Allah. Awas jangan sampai Allah murka. Selama ini perjuangan yang dilakukan tidak mencapai kejayaan kerana ada kesalahan dilakukan.  

Asas ketidaksetiaan ialah ramai melakukan dosa kepada Allah. Jadi taubatlah. Fitnah, umpat dan tidak menerima ketentuan Allah adalah dosa.

Malulah kepada Allah kerana dengan sikap kalian musuh bertempik gembira. Tunggu dua-dua tersungkur. Musuh Islam yang untung dengan perpecahan sesama Islam. Inilah yang diharapkan direncanakan oleh bukan Islam.

Mereka tahu, selagi umat Islam bersatu dan patuh perintah Allah, maka peluang untuk mereka berkuasa tidak akan berjaya. Tetapi sekarang sesama Islam bergaduh. Mereka bertepuk tangan dan menanti masa terbaik untuk mereka berkuasa.

Islam agama amat mementingkan perpaduan berdasarkan kepada satu matlamat iaitu mencari keredaan Allah. Malang sekali umat Islam saling bermusuhan untuk menjayakan misi kepuasan hati sendiri. 

Jika mengaku Islam dan memperjuangkan Islam, ikutlah perintah Allah. Jangan mengaku Islam tetapi tindak tanduk tidak melambangkan Islam.

Firman Allah dalam surah al-Anbiya, ayat 92 bermaksud: “Sesungguhnya (agama Islam) ini adalah agama kamu semua, agama yang satu dan Aku adalah Tuhanmu, maka sembahlah Aku.”

No comments:

Post a Comment